zoeken
Nieuws

Bouwen aan banen van morgen, begint vandaag

05 april 2024
detail iamge

Vinden we bedrijven nog wel de moeite waard om voor te strijden? Toen Unilever besloot Rotterdam te verruilen voor het Verenigd Koninkrijk, was er nauwelijks een rimpeling in de politieke arena te bemerken. De krantenkoppen logen er niet om: 'Unilever niet meer Nederlands, vanaf vandaag volledig Brits', 'Shell vertrekt op 31 december officieel uit Nederland', 'Hunter Douglas stopt met productie aluminium, Rotterdams personeel op straat'. Het bleef stil in politiek Nederland, maar de laatste weken lijkt er landelijk een ommekeer te zijn. Het kabinet investeert 1,7 miljard om bedrijven als het Eindhovense ASML in Nederland te houden en komt onder de noemer van operatie Beethoven met extra gelden voor het bedrijfsleven.

De grote vraag is, komt dit nog op tijd? De afgelopen jaren zijn veel bedrijven vertrokken vanuit Nederland en zeker vanuit Rotterdam. Rotterdam, de stad van handen uit de mouwen, lijkt in slaap gesukkeld en heeft te weinig energie en lobbykracht gestoken in economische ontwikkeling. Terwijl Eindhoven ingrijpt om haar bedrijven te behouden, zet Rotterdam al jaren in op korte termijn impact met speldenprikjes voor het MKB.

Negatieve houding

Bedrijven zijn vervuilers, betalen te weinig belasting én keren te veel winsten uit aan hun aandeelhouders. Die negatieve houding heeft de afgelopen jaren duidelijk zijn sporen nagelaten, zeker hier in Rotterdam. Hier zagen we bedrijven als Unilever, advocatenkantoor Nauta en Hunter Douglas verdwijnen. Dat zijn niet alleen iconische namen die uit het straatbeeld verdwijnen. Het zijn duizenden banen, zowel direct als indirect!

Economie is geen abstract woord. Economie is de ontwikkeling van een stad, welvaart en bovenal economie is banen. Bedrijven zijn niet alleen logo's op grijze gebouwen; het zijn banen en de toekomst van mensen binnen en buiten Rotterdam. Banen van mensen zoals jij en ik die elke dag hun geld verdienen. Banen die verloren gaan, als wij niet in actie komen. Wat de Rotterdamse VVD betreft is het helder: Als we niet nadenken over de banen van de toekomst, dan hebben banen géén toekomst in Rotterdam. Dát vraagt om visie en focus! De tijd is nu aangebroken om keuzes te maken over wat bij Rotterdam past. Wat hebben we opgebouwd en welke sectoren kunnen we versterken? Welke bedrijven gaan zorgen voor de banen voor onze Rotterdamse regio? Vandaag en over 15 jaar. Bouwen aan de banen van de toekomst, begint vandaag.

Die keuzes maken kan de gemeente niet alleen. Juist voor deze grote opgave zijn het bedrijfsleven, kennisinstellingen, belangenorganisaties én de overheid nodig. Wij hebben voorgesteld ze samen te brengen in een economische denktank die een antwoord formuleert op twee belangrijke vragen: op welke banen (sectoren) Rotterdam zich de komende jaren gaat richten en hoe we dit proces gaan faciliteren? Dit gaat helpen om Rotterdam ook op nationaal niveau op de agenda te zetten.

Het resultaat van deze gezamenlijke denkkracht zal de start zijn van krantenkoppen die zeggen dat bedrijven weer voor Rotterdam kiezen. Dat de beste en tofste banen te vinden zijn in de Maasstad. Dat mensen overal zeggen: ,,Ik werk in de mooiste rotstad die er is. Ik werk in Rotterdam''.

Dieke van Groningen en Diederik van Dommelen zijn raadsleden voor de Rotterdamse VVD.

Dit opiniestuk stond oorspronkelijk in het AD van 3 april 2024.

Dieke van Groningen Diederik van Dommelen
WORD VVD'ER