zoeken
Nieuws

Geef BOA's vertrouwen

detail iamge

Social distancing zal nog lang nodig zijn om het coronavirus onder controle te houden. We moeten afstand van elkaar houden en zoveel mogelijk thuis blijven. De aankomende tijd zal dit niet meevallen, want het wordt zomers weer. Rotterdammers zullen naar buiten willen en het water opzoeken. Daarom hebben naast de politie, de Rotterdamse BOA´s de essentiële taak om op te treden bij situaties waarin mensen zich niet houden aan de richtlijnen.  

Afgelopen maandag is een aantal BOA’s is aangevallen door een groep mannen in Rotterdam-Zuid. Daarbij liepen de BAO’s stevige verwondingen op. Dat is afschuwelijk. Onze BOA’s verdienen onze steun. De uitspraken van burgemeester Aboutaleb na dit incident zijn bij ons in het verkeerd keelgat geschoten. Wij zijn het uitdrukkelijk oneens met zijn opvatting dat BOA’s alleen toezicht moeten houden en zich terug moeten trekken bij weerstand. Dat ondermijnt hun gezag.

BOA´s moeten het vertrouwen hebben om op elke groep af te stappen. Nu moeten zij dat doen zonder zelfverdedigingsmiddelen. Dat willen we veranderen. Onze BOA’s moeten zichzelf in een noodsituatie kunnen verdedigen, bijvoorbeeld met de korte wapenstok. In verschillende andere steden is dat al mogelijk.

In de Coronacommissie hebben we ons hier hard voor gemaakt. Dit heeft een duidelijk resultaat opgeleverd. Over een maand zal het college met een evaluatie en een besluit komen over zelfverdedigingsmiddelen voor BOA´s.

Daarnaast moet geweld tegen BOA´s en alle andere hulpverleners in Rotterdam zwaarder worden bestraft. Een van de daders in het incident van deze week heeft een celstraf van twee weken en een boete van 125 euro gekregen. Wij roepen de Raad van State en het parlement met klem op om de wet goed te keuren waarmee de strafmaat voor hulpverleners wordt verzwaard.

We zullen ons blijven inzetten op stevig handhaven, zodat voorkomen wordt dat het gezag op straat verdwijnt en het virus zich verder verspreidt.

Corona Keihard op veilig Vincent Karremans Tim Versnel