zoeken
Nieuws

Laagje erbij: het stadmaken van de toekomst.

22 februari 2021
detail iamge

ROTTERDAM - Bouwen, bouwen, bouwen. Maar waar? Jan-willem Verheij: “De meest leefbare steden in de wereld hebben één ding gemeen: ze bouwen de stad met veel aandacht voor de leefomgeving, met voorzieningen en groen, weten veel woningen in grote dichtheid te bouwen én zorgen voor uitstekende bereikbaarheid zonder dat het verkeer overlast geeft.” Een utopie? Nee hoor, gewoon dubbel grondgebruik. Daarom is dat waar we actief mee aan de slag moeten in Rotterdam: het maken van een nieuwe laag stad. Het stadmaken van de toekomst.

“De opgaven zijn groot en de ruimte is schaars. Dan kan je twee dingen doen: je ambities naar beneden bijstellen of op een creatieve manier extra ruimte creëren. Wat de Rotterdamse VVD betreft doen we dat tweede.”, aldus Jan-Willem Verheij. Het woord dubbel grondgebruik zegt het eigenlijk al: meerdere lagen grond met verschillende functies.

Learning by doing
Het wiel hoeft gelukkig niet opnieuw te worden uitgevonden. Al meerdere steden, zowel binnen als buiten Nederland, zijn aan de slag gegaan met dubbel grondgebruik. Jan-Willem Verheij: “We zien in andere steden wat er kan en wat het oplevert. Die kansen moeten we ook in Rotterdam pakken!”. Hoewel er al best practices zijn, is het niet makkelijk. Zo zijn er grote investeringen nodig. Daarom is het verstandig om eerst met wat kleinere projecten aan de slag te gaan. Learning by doing. “Er zijn ontzettend veel kansrijke locaties in Rotterdam waar dit écht een positieve verandering kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de Abram van Rijckevorselweg. Als je daar de weg overkluist heb je opeens een logische verbinding tussen twee wijken waar zowel groen als woningen bij kunnen.”, aldus Verheij. In totaal ziet hij al 7 locaties waar dubbel grondgebruik zeer kansrijk is.

Ambitie
We zouden geen Rotterdammers zijn als we niet verder kijken dan de kleinere projecten. Nadat we ervaring hebben opgedaan is het tijd om de mouwen nog iets verder op te stropen. Er zijn twee ambitiescenario’s waar Jan-Willem Verheij nu al eigenlijk niet meer op kan wachten. “Van de Maasboulevard kunnen we een echte boulevard maken waar je wandelt langs de rivieroevers en waaronder je met de auto kan rijden. En met het maken van de Kralingse Berg over de A20 voegen we een heel nieuw stuk stad toe.”, zo vertelt Verheij. Wat daarvoor nodig is? Onze Rotterdamse daadkracht. Handen uit de mouwen en aan de slag. Daarmee maken we een nieuw laagje Rotterdam.

Verheij zette het voorstel afgelopen week op de politieke agenda tijdens de raadsvergadering.

 

Het hele voorstel lees je hier

De impressies van dubbel grondgebruik uit het voorstel zijn mogelijk gemaakt door mardoni.com

 

Bouwen voor starters Diederik van Dommelen
WORD VVD'ER