zoeken
Nieuws

Maak van de Merwe-Vierhavens geen zielloze vinexwijk.

21 augustus 2023
detail iamge

Het Merwe-Vierhaven havengebied (M4H) aan de westkant van Rotterdam, is één van de grootste ontwikkelgebieden van Rotterdam. Rotterdam heeft goud in handen met M4H. Onlangs is het masterplan voor een deel van M4H - de Merwehaven - vastgesteld. Hier kunnen 2500 woningen gebouwd worden, hard nodig in deze tijden van woningschaarste. De belofte van M4H gaat echter verder dan alleen woningen. M4H kan een toplocatie worden van innovatieve en creatieve economie. Maar M4H kan ook zomaar een zoveelste vinexlocatie worden. Dit is de keuze die we moeten maken.

Creatieve ondernemers en cultuurmakers hebben het gebied gemaakt tot wat het nu is. Op het Galileipark zijn technologische ondernemers actief. In het Keilekwartier en het Marconikwartier zijn creatieve ondernemers en kunst- en cultuurmakers gevestigd. Kunstenaars als Ellen Gallagher, Joep van Lieshout en Daan Roosegaarde hebben hier hun ateliers. Stichting Droom&Daad heeft plannen om het rijksmonument Katoenveem te renoveren en er een museum van te maken. Atelier van Lieshout heeft plannen om het Brutus-project te realiseren, een complex met 750 woningen en een cultuurcentrum van tenminste 7.000 vierkante meter. De Ferro Dome heeft alles in zich om uit te groeien tot een permanente evenementenlocatie.

Maar wat bederft het feestje? Ondernemers in Fruitvis en Weelde aan de Marconistraat moeten weg vanwege de geplande woningbouw. Er is nog geen alternatieve plek toegewezen. Keilewerf 1 is onlangs volledig afgebrand en heeft de ambitie om ook in de toekomst ruimte te bieden aan creatieve ondernemers. Daarvoor heeft Keilewerf duidelijkheid nodig voor een periode van tenminste 5 jaar of langer maar deze duidelijkheid wil de Gemeente voor dit soort broedplaatsen niet geven. De ontwikkeling van het Keilekwartier is door de Gemeente voor tenminste 10 jaar in de ijskast gezet. En dat terwijl juist in het Keilekwartier zich verschillende private initiatieven aandienen die van het gebied een culturele hotspot kunnen maken en dat in combinatie met heel veel woningen. Hoe lang kun je een initiatief als Brutus aan het lijntje houden voordat de initiatiefnemers besluiten hun project elders te ontwikkelen? Hoe lang kun je Stichting Droom&Daad in de wacht zetten voordat ze haar handen van Katoenveem aftrekt?

Het belang van deze initiatieven kan niet voldoende op waarde worden geschat. Ze geven M4H kleur op de wangen en dragen bij aan de belangrijke economische impuls voor het gebied. Vergis je niet, cultuur is economie!

Tijd voor actie! Wij roepen de Gemeente op om vaart te maken met de ontwikkeling op andere delen van M4H zoals het Keilekwartier.

1. Los met het Havenbedrijf de tegengestelde belangen tussen stad en haven op.

2. Bied broedplaatsen voldoende perspectief door ze voor langere tijd bestaanszekerheid te geven.

3. Maak met ontwikkelaars afspraken over hoe zij het probleem van het nestgeluid (geluid vanuit de scheepvaart) gaan oplossen.

4. Zet marktpartijen in bij de voorbereiding van bestemmingsplannen vanwege het capaciteitstekort binnen de gemeentelijke afdeling Stadsontwikkeling.

Willen we een succes maken van het M4H-gebied en profiteren van al die prachtige particuliere initiatieven, dan zullen we vaart moeten maken met de ontwikkeling van het hele M4H-gebied. En we zullen deze creatieve en culturele initiatieven zoveel mogelijk moeten faciliteren. Alleen dan kunnen we de combinatie wonen, werken en cultuur realiseren en voorkomen dat M4H een zoveelste zielloze vinexwijk wordt.

 

 

 

 

Diederik van Dommelen
WORD VVD'ER