zoeken
Nieuws

Onderzoek bijstandsfraude komende jaren opgevoerd

09 juli 2020
detail iamge

De komende twee jaar wordt het onderzoek naar bijstandsfraude in Rotterdam opgevoerd. Dat heeft wethouder Moti toegezegd na vragen van onze fractie. Raadslid Versnel: ‘Dit is mooi nieuws, want bijstand mag er alleen zijn voor wie er ook echt recht op heeft.’

Heronderzoeken

Jaarlijks doet Rotterdam 6000 zogeheten ‘heronderzoeken’. Met heronderzoeken worden bijstandsdossiers doorgelicht op fraude of onjuiste informatie. Die onderzoeken verdienen zichzelf terug, wat betekent dat er veel frauduleuze en om andere reden onterecht uitgekeerde uitkeringen worden gevonden en stopgezet.

Corona

Door de coronacrisis is de klad gekomen in deze heronderzoeken. Voor zo’n onderzoek moet de bijstandsontvanger namelijk met z’n financiële papieren naar het stadskantoor komen. Dat kon door de lockdown niet. Daardoor worden dit jaar veel minder heronderzoeken uitgevoerd dan de bedoeling is.

Opvoeren

‘Wij vinden deze permanente heronderzoeken knetterbelangrijk. Uitkeringen mogen niet gaan naar fraudeurs of zwendelaars. Daarom hebben we de wethouder gevraagd of hij de komende jaren de heronderzoeken vol opvoeren, om de dit jaar gemiste onderzoeken in te halen. Dat heeft hij toegezegd’, aldus Versnel.

 

Iedereen aan het werk Marike Abrahamse
WORD VVD'ER