zoeken
Nieuws

OV-verbod en uitgaansverbod voor daders van seksuele straatintimidatie

27 mei 2021
detail iamge

Om seksuele straatintimidatie in Rotterdam de kop in te drukken, stelt fractievoorzitter Vincent Karremans (VVD) voor om aan notoire daders van seksuele straatintimidatie OV-verboden en gebiedsverboden voor uitgaansgebieden op te leggen. Uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit bleek dat 47% van de Rotterdamse vrouwen hiermee te maken heeft. Eerder werd duidelijk dat dit niet tot Rotterdam beperkt blijft, maar ook in andere steden het geval is. Onderzoek in bijvoorbeeld Arnhem (63%), Utrecht (57%) en Amsterdam (51%) toont aan dat vrouwen ook daar lastiggevallen worden op straat. Karremans: “47% van alle Rotterdamse vrouwen heeft ervaring met seksuele straatintimidatie. Dat is volstrekt onacceptabel. Ondertussen zitten we al veels te lang te wachten totdat Den Haag nou eindelijk eens een wet aanneemt die seksuele straatintimidatie strafbaar stelt. We hopen dat dat binnenkort eens gaat gebeuren, maar tot die tijd gaan we niet op onze handen zitten.”

Rotterdam nam in 2018 al een verbod op seksuele straatintimidatie op in de APV, maar die regeling werd een jaar later geschrapt door de rechter. In plaats van bij de pakken neerzitten, wil Karremans nu daders van seksuele straatintimidatie aanpakken door OV-verboden of gebiedsverboden voor uitgaansgebieden op te leggen. Dat is een bevoegdheid die al bestaat en de burgemeester bijvoorbeeld toepast om het messengeweld in de stad tegen te gaan. “Hiermee maken we niet alleen duidelijk dat we seksuele straatintimidatie niet pikken, maar door veelplegers te weren maken we van het OV en in uitgaansgebieden ook een veiligere plek voor vrouwen”, aldus Karremans.

Karremans zal tijdens de raadsvergadering van donderdag 27 mei een motie indienen die het college de opdracht geeft OV-verboden en gebiedsverboden in te zetten tegen notoire daders van seksuele straatintimidatie.

WORD VVD'ER