zoeken
Nieuws

Verheij presenteert ‘Eindrapport raadsonderzoek Warmtebedrijf’

25 september 2020
detail iamge

Na acht maanden intensief onderzoek is het zo ver: de raadsenquête over het Warmtebedrijf is afgerond. Op donderdag 17 september - ondanks corona precies zoals afgesproken - overhandigt voorzitter Jan-Willem Verheij het rapport aan de Rotterdamse raad. Het 148-pagina’s tellende rapport zit vol historie, techniek én wijze lessen over het Rotterdamse Warmtebedrijf. De komende tijd zal duidelijk worden op welke manier de verhelderende inzichten gebruikt gaan worden.

In november 2019 was het duidelijk: de historie van het Warmtebedrijf moest boven tafel komen. Daar was de Rotterdamse raad het unaniem over eens. Niet veel later werden er een onderzoekscommissie en -opdracht vastgesteld. Onder leiding van voorzitter Jan-Willem Verheij begon begin dit jaar het onderzoek.

De raadsenquête was een zware klus. Acht maanden lang werd er intensief aan gewerkt. Het coronavirus maakte dat niet makkelijker. Een periode van vijftien jaar (van 2005 tot 2020) moest worden onderzocht. Door 3.000 documenten te bestuderen, 38 besloten interviews te doen en nog eens 15 openbare verhoren is veel waardevolle informatie boven tafel gekomen.

Het is zeker niet altijd goed gegaan in het dossier Warmtebedrijf. Jan-Willem Verheij zei daarom ook: “Verklaringen voor het heden vinden we in het verleden”. Zo waren risico’s onderschat en werd de raad niet altijd volledig op de hoogte gehouden. Die fouten en risico’s zijn dankzij dit onderzoek in kaart gebracht en daar kan van worden geleerd. Dit heeft geleid tot dertien aanbevelingen. Een waardevolle les voor nieuwe projecten in de toekomst? ‘Bezint eer ge begint’.

Jan-Willem Verheij
WORD VVD'ER