Nieuws

VVD lanceert Rotterdamse Horeca Routes voor veiliger en bruisend uitgaansleven

17 oktober 2024

ROTTERDAM – De Rotterdamse VVD presenteert een plan om de veiligheid en aantrekkelijkheid van de uitgaansroutes in het centrum van de stad te verbeteren. De VVD wil o.a. meer cameratoezicht en het slimmer inzetten van verlichting zodat feestgangers en horecapersoneel zich via de meest aantrekkelijke en veiligste routes van één horecagebied naar het andere kunnen verplaatsen.

De ‘Rotterdamse Horeca Routes’ komt voort uit de wil om seksuele straatintimidatie aan te pakken en de wens de horeca gebieden beter met elkaar te verbinden. "Gebieden als de Meent, Witte de Withstraat en de Oude Haven worden vaak gezien als losse eilandjes. Dat is jammer, want de Rotterdamse horeca heeft veel te bieden. De loop - en fietsroutes tussen die gebieden zijn nu vaak onaantrekkelijk en kwetsbaar voor het steeds jonger wordende uitgaanspubliek", aldus VVD-fractievoorzitter Dieke van Groningen.

De verbindingsroutes tussen de Rotterdamse horecagebieden zijn vaak onaantrekkelijk. Dat komt doordat ze niet goed verlicht en verlaten zijn én daarnaast een gebrek aan toezicht hebben. Hierdoor voelen deze routes niet aantrekkelijk en onveilig. Vooral voor vrouwen en LHBTI+ personen. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de vrouwen en 46% van de mannen tijdens het uitgaan in Rotterdam te maken krijgt met seksuele intimidatie, een probleem dat versterkt wordt op donkere en onveilige routes. "We willen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen, ook tussen horecagebieden. Uiteindelijk wil elke ouder dat hun kinderen een fijne uitgaanservaring hebben en veilig van A naar B komen”, benadrukt Van Groningen.

De oplossing van de Rotterdamse VVD ligt in het creëren van veilige en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes tussen de belangrijkste horeca gebieden in het centrum. "Met passende verlichting en groen, meer cameratoezicht en logische verbindingen waar meer mensen lopen, kunnen we ervoor zorgen dat bezoekers zich veiliger voelen én nieuwe gebieden ontdekken", zegt Van Groningen. "Het kan ons helpen bij de aanpak van seksuele straatintimidatie door het uitgaanspubliek langs deze routes te sturen. Daarnaast is dit niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor de lokale economie. Een bruisend en veilig uitgaansleven is essentieel voor de toekomst van Rotterdam”.

Met de ‘Rotterdamse Horeca Routes’ willen we ervoor zorgen dat jong en oud zich veilig kan verplaatsen tussen horecagebieden. "Veiligheid en aantrekkelijkheid zijn essentieel voor een bruisend uitgaansleven dat onze lokale Rotterdamse economie versterkt.” – Dieke van Groningen, Rotterdamse VVD-fractievoorzitter.

Lees het initiatiefvoorstel via deze link.

—---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Noot voor de redactie:

Fractievoorzitter Dieke van Groningen is bereikbaar voor commentaar.

Contactgegevens fractiebureau Rotterdamse VVD: 

T: 010-267 2546

E: fractie@vvdrotterdam.nl

 

Contactgegevens Dieke van Groningen

E: da.vangroningen@raadrotterdam.nl 

Aan de slag voor Rotterdam