VVD Rotterdam wil daders huiselijk geweld uit huis zetten: "Slachtoffer moet veilig thuis kunnen blijven
10 april 2025
ROTTERDAM, 10 april 2025 – Ieder jaar worden tienduizenden Rotterdammers het slachtoffer van huiselijk geweld. VVD-raadslid Erik Verweij presenteert vandaag een ambitieus en stevig actieplan om dit tegen te gaan: Veiliger Thuis in Rotterdam. Dit Actieplan gaat ervoor zorgen dat daders eerder en eenvoudiger uit huis worden gezet en onder druk worden gezet om hulp te accepteren, bijvoorbeeld door een voorwaardelijk gebiedsverbod op te leggen. Omstanders krijgen meer en betere informatie over hoe zij kunnen helpen. Ook zou het succesvolle Rotterdamse Filomena een grotere rol en meer financiering krijgen in de strijd tegen huiselijk geweld.
“Huiselijk geweld verwoest en kost mensenlevens. Eén op de tien Rotterdammers wordt ieder jaar het slachtoffer. De huidige aanpak schiet gewoon tekort, en we slagen er niet in om mensen te beschermen. Dat moet anders, en dit Actieplan moet daarvoor zorgen.” - raadslid Erik Verweij
De VVD wil af van de huidige situatie waarin slachtoffers de woning uit moeten vluchten. De plegers zouden juist uit huis gezet moeten worden, waarbij de veiligheid van de slachtoffers moet worden beschermd. Verweij:
“Het is vreselijk onrechtvaardig dat slachtoffers moeten kiezen: in een gewelddadige relatie blijven, of dakloos worden. De gemeente moet alles op alles zetten om te voorkomen dat slachtoffers zo verder in de problemen raken.”
Concrete maatregelen uit het VVD-voorstel
De Rotterdamse VVD pleit voor intensiever gebruik van bestuursrechtelijke bevoegdheden, zoals huisverboden en gebiedsverboden, om daders uit de buurt te houden van hun voormalige slachtoffers. Ook roept de Rotterdamse VVD het college op om slachtoffers te beschermen met voorzieningen zoals deurbelcamera's en enkelbanden. De gemeente zou stadswinkels open moeten stellen zodat slachtoffers onopgemerkt melding kunnen doen. Als slachtoffers dan toch uit huis moeten, dan moet de crisisopvang veel meer gericht zijn op herstel. Daarnaast moet de voorrangsregeling voor sociale huurwoningen worden uitgebreid, en zouden slachtoffers ongeacht hun inkomen daarvoor in aanmerking moeten komen.
In het voorstel wordt ook ingezet op verplichte heropvoeding van plegers. Nu is hulp vaak nog vrijblijvend. "Hulp en begeleiding van daders mag niet langer afhankelijk zijn van de goede wil van de dader. Net zoals je een cursus moet volgen na gevaarlijk rijgedrag, moet ook heropvoeding bij huiselijk geweld verplicht worden", aldus Verweij.
Het voorstel is opgesteld na meer dan twintig werkbezoeken van Verweij aan organisaties zoals het Rotterdamse Filomena, de crisisopvang en de Reclassering. In het voorstel staan plannen voor een cultuurspecifieke aanpak, betere signalering door de omgeving, en het mogen opvragen van strafrechtelijke veroordelingen bij vermoedens van huiselijk geweld. Verweij: "We willen af van noodoplossingen. Slachtoffers moeten vanaf dag één worden geholpen aan herstel, begeleiding en toekomstperspectief."
Verweij: "Als één op de tien Rotterdammers ieder jaar op straat in elkaar zou worden geslagen, dan zouden alle alarmbellen afgaan. Nu het geweld plaatsvindt achter de voordeur, wordt het probleem te vaak gezien als ‘relationele problemen'. Dat kunnen wij niet langer accepteren."
—---------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie:
Raadslid Erik Verweij is bereikbaar voor commentaar.
Contactgegevens fractiebureau Rotterdamse VVD:
T: 010-267 2546
E: fractie@vvdrotterdam.nl
Contactgegevens Erik Verweij
E: epj.verweij@raadrotterdam.nl