zoeken
Nieuws

VVD wil tegenmaatregelen na blunder met “bevolen” noodopvang

12 januari 2022
detail iamge

De “aanwijzing” waarmee oud-staatssecretaris Broekers-Knol in december de regio Rotterdam beval om extra noodopvang voor asielzoekers te realiseren, blijkt geen juridische grond te hebben gehad en dat was destijds op het ministerie bekend. ‘We vonden het toen al een strategische blunder, maar na het horen van deze nieuwe informatie schieten woorden gewoon tekort’, aldus raadslid Tim Versnel.

Verbouwereerd

Versnel: ‘We zijn verbouwereerd. Het is besturen zoals ’t zou worden uitgebeeld in een vaderlandse B-film. Het Rijk dat op zo’n manier de eigen steden beduvelt? Te klunzig om serieus te nemen. Alleen dit is een waargebeurd verhaal, waar onze mensen in Rotterdam nu mee te maken hebben. Het is zeer beschadigend en niet aanvaardbaar. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. En dat paard is door deze hele kwestie tot over de horizon verdwenen.’

Entourage

‘Het is bovendien een onprettig besef dat dit onmogelijk een alleíngang van een afzwaaiende staatssecretaris kan zijn geweest. De hele ambtelijke entourage van de staatssecretaris moet ervan hebben geweten. Op het Ministerie van Justítie nog wel liefst’ zegt Versnel. ‘We wensen de nieuwe staatssecretaris alle goeds en veel succes om met een dergelijke ondersteuning, waar kennelijk met zoveel minachting naar het lokale bestuur wordt gekeken, een goede relatie met gemeenten op te bouwen’.

Maatregelen

De VVD wil dat de onder valse voorwendselen “bevolen” noodopvang in Rotterdam onmiddellijk wordt afgebouwd door er geen nieuwe instroom meer te accepteren. Ook wil de VVD dat de gemeente Rotterdam zich wapent tegen nieuwe pogingen tot overbluffen door het Rijk. Elke afspraak dient juridisch te worden getoetst en contacten vinden zoveel mogelijk plaats in aanwezigheid van juridische ondersteuning.

Marike Abrahamse
WORD VVD'ER