zoeken
article main image
Gaan we doen

Expositie over maatschappijkritische onderwerpen

4 Rotterdammers zijn het hier mee eens

In Rotterdam moet - zodra de coronamaatregelen het toelaten - een expositie worden georganiseerd met satirische kunst en maatschappijkritische onderwerpen. Iedere maatschappijleerklas in Rotterdam moet worden uitgenodigd. Dit plan dienen Tim Versnel (woordvoerder Integratie/Samenleven) en Vincent Karremans (fractievoorzitter) namens de Rotterdamse VVD in tijdens de begrotingsbehandeling van de gemeente Rotterdam.

“Afgelopen week zijn we opgeschrokken door gewelddadig islamfundementalistisch geweld in reactie op satire. Scholen moeten juist een plek zijn waar docenten in vrijheid en veiligheid hun werk kunnen doen”, stelt Versnel. In een land waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat zijn dit soort situaties onacceptabel. Eén ding stellen Versnel en Karremans voorop: “We moeten pal achter deze docenten staan die het lef hebben om moeilijke onderwerpen in hun klas bespreekbaar te maken.”

Naast docenten moet uiteraard iedere Rotterdammer in zijn of haar werk moeilijke onderwerpen kunnen aansnijden. Door een expositie met satirische kunst en maatschappijkritische onderwerpen te organiseren laten we zien er samen met hen voor te gaan. “Geweld of angst mag nooit de vrijheid van meningsuiting in de weg staan”, aldus Versnel. Iedere maatschappijleer-klas in Rotterdam krijgt met dit voorstel de mogelijkheid de expositie te bezoeken. Karremans: “Satire en spot zijn onlosmakelijk verbonden met een vrije democratie. Juist daarom is dit de juiste weg.”

Dit voorstel is juist nu belangrijk, “want vrijheid van meningsuiting is wat de Rotterdamse VVD betreft onderhandelbaar”.

Helaas heeft dit voorstel in de gemeenteraad van Rotterdam geen meerderheid behaald. Motie 'Vrijheid ononderhandelbaar in Rotterdam'

4 Rotterdammers zijn het hier mee eens
Krachtig Rotterdammerschap Misdaad mag niet lonen Vincent Karremans Marike Abrahamse
WORD VVD'ER