zoeken
Nieuws

Aanpak bijstandsfraude wordt opgeschaald

04 maart 2021
detail iamge

Je doet  je best om je aan de regels te houden. Je werkt hard of je bent bezig een baan te zoeken. Ook weleens met tegenzin, maar je doet het toch. Je stelt je verantwoordelijk op. Tegelijkertijd weet je dat er mensen misbruik van maken. Deze mensen zoeken de mazen in de wet, ze omzeilen de regels en soms liegen en bedriegen ze gewoon. In alle gevallen profiteren zij van jouw zure werk om dat zelf niet te hoeven doen. De Rotterdamse VVD vindt dat er een sterke overheid nodig is die stevig optreedt tegen dit onrecht. 

De gemeente Rotterdam doet mede op aandrang van de VVD veel onderzoek naar fraude met bijstandsuitkeringen. Deze onderzoeken kosten per jaar heel veel geld, maar er wordt zoveel fraude gevonden dat de onderzoeken zichzelf al jaren terugverdienen. De Rotterdamse VVD is heel tevreden dat de onderzoeken van de gemeente effectief zijn. 

Sinds vorig jaar experimenteert de gemeente met het opsporen van bijstandsfraude met buitenlands vermogen. Het is namelijk nog steeds zo dat mensen hier in Nederland bijstand ontvangen terwijl zij in het buitenland een huisje of vermogen op de bank hebben staan. Deze mensen kunnen hier vrolijk mee doorgaan, aangezien de pakkans hiervan heel klein is. De voorlopige resultaten van dit experiment zijn positief. Van de inmiddels 545 onderzoeken die zijn uitgevoerd, is er 24 keer de uitkering beëindigd en 141 de bijstandsnorm aangepast. In bijna één op de drie gevallen werd dus iets gevonden. Er is al voor bijna 360.000 euro teruggevorderd. Mooi werk.

Daarom moet het experiment worden uitgebreid en opgeschaald. Tim Versnel heeft daarbij wethouder Moti op aangedrongen en die gaat dat doen. Dat  leidt tot een grotere pakkans. Het is van groot belang dat bijstandsfraude stevig wordt aangepakt! 

 

 


Iedereen aan het werk Marike Abrahamse
WORD VVD'ER