Nieuws

Eerste verdachte seksuele straatintimidatie voor de rechter gesleept in Rotterdam

23 september 2024

ROTTERDAM - Rotterdam heeft de primeur, hier wordt de eerste verdachte van seksuele straatintimidatie voor de rechter gesleept. De Rotterdamse VVD zet zich al jaren keihard in voor de aanpak van seksuele straatintimidatie en is super trots dat Rotterdam als eerste deze stap in de SSI-aanpak zet.

Nafluiten, nasissen en schelden. Vrouwen en LHBTI’ers krijgen helaas dagelijks op straat te maken. Totaal onacceptabel. Al jaren pleit de Rotterdamse VVD voor een lokale en landelijke aanpak van seksuele straatintimidatie. In Rotterdam is er al sinds 2018 een verbod op seksuele straatintimidatie en per juli 2024 is het wettelijk strafbaar. Meerdere VVD-wethouders hebben er werk van gemaakt. Als onderdeel van een landelijke pilot zijn er in Rotterdam 13 handhavers opgeleid om mannen die dit gedrag vertonen te pakken. Sinds juli zijn er handhavingsacties geweest en het eerste proces-verbaal is nu door het Openbaar Ministerie naar de rechter gestuurd. Een mooie stap, nu is het belangrijk dat de zaak lukt en het handhaven en straffen van nafluiten, nasissen en schelden de norm wordt.

Wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer: “Vrouwen en LHBTI'ers durven ‘s avonds soms niet meer over straat of kleden zich anders door seksuele straatintimidatie. In Rotterdam geven we nu het signaal af: dit gedrag tolereren we hier niet.” Fractievoorzitter Dieke van Groningen is erg blij met het nieuws: “Het is bizar dat je als vrouw moet nadenken over waar je loopt en welke kleding je aan hebt. Mannen die anderen zo in hun vrijheid beperken moeten we keihard aanpakken. De eerste stap is gezet. Nu hopen dat de strafzaak een succes is!”

Heb jij te maken met seksuele straatintimidatie? Meld het via de StopApp voor Apple en Android, of stuur ons een bericht.

 

Contactgegevens fractiebureau:
T: 010-267 2546
E: fractie@vvdrotterdam.nl

Contactgegevens Dieke van Groningen 
E: da.vangroningen@raadrotterdam.nl

Aan de slag voor Rotterdam