zoeken
Nieuws

Parkhaven: bouwen voor de Rotterdammer.

24 februari 2021
detail iamge

Pascal Lansink-Bastemeijer over het Masterplan Parkhaven.

“Bouwen jullie wel voor mij? Gaat het wel hard genoeg?”. Dagelijks krijg ik dit soort appjes van bezorgde Rotterdammers. Hardwerkende Rotterdamse starters en middenklassers die in de stad waarvan ze houden willen wonen. Zoals die ene collega die nu na werktijd nog een uur naar zijn huis in Spijkenisse moet reizen. Niet omdat hij daar wil wonen, maar omdat er in Rotterdam geen huis is. Daarom moeten we veel meer bouwen. En als de huizen er eenmaal staan, moeten Rotterdammers daadwerkelijk de kans krijgen om daar te gaan wonen. Volgens gemeenteraadslid Pascal LansinkBastemeijer (Rotterdamse VVD) dient de gouden kans zich nu aan: de Parkhaven.

De aantallen van het Parkhavenplan spreken in ieder geval aan, er worden bijna 650 nieuwe broodnodige huizen gebouwd. De projectontwikkelaar wordt  overspoeld met meer dan duizend geïnteresseerden. Dat geeft nog maar eens aan hoe overspannen de woningmarkt op dit moment is. Want starters zullen het gevoel herkennen: buikpijn bij het openen van Funda en bezichtigingen die lijken op uit de hand gelopen houseparty’s. En elke keer weer achter het net vissen. Maar toch treuzelt de Rotterdamse politiek. Waarom? Om te beginnen, de politiek wil niet kiezen. Want naast meer huizen voor starters, willen ze ook meer groen. Sommige partijen zijn daarom bang of voorzichtig om te gaan bouwen. De VVD maakt uit belang van woningbouw andere keuzes. Want als we starters en de middenklasse willen behouden voor onze stad, dan moeten we slim zijn zoals bij de Parkhaven. Hier gaan we groen en huizen met elkaar combineren. En dat niet alleen. De grijze kade wordt een levendige boulevard waar Rotterdammers lekker even een blokje om kunnen.

En als de huizen er rond 2025 staan, dan moeten we ervoor zorgen dat die ook daadwerkelijk naar de Rotterdamse starters en de middenklasse gaan. Je kunt namelijk wel eenmalig voor de zorg gaan klappen, maar we kunnen beter regelen dat de verpleegkundige uit het Erasmus MC in Rotterdam een thuis kan vinden. En in plaats van agenten als racistisch te bestempelen, is het ook in ons belang dat de wijkagent uit het Centrum na zijn dienst niet nog een uur naar huis hoeft te reizen. Daarom krijgen leraren, politieagenten en  zorgmedewerkers in het Parkhavenplan voorrang bij de toewijzing van een huis. Voor hen bouwen we.

En voor starters die geen agent zijn of in de zorg werken? Die komen we tegemoet met een zelfbewoningsplicht. Want het kan niet zo zijn dat starters die nu met pijn en moeite de kosten koper bij elkaar weten te sparen, vervolgens door een belegger overboden worden. Met de zelfbewoningsplicht zorgen we ervoor dat als je een huis bij de Parkhaven koopt, je er ook echt zelf moet gaan wonen. Dat geeft onze afgestudeerden van het Zadkine of de Erasmus Universiteit weer écht de kans hier te blijven. En snijdt beleggers die alleen een huis kopen om eraan te verdienen de pas af. Huizen zijn namelijk niet om aan te verdienen en alleen bedoeld voor hen die ze het hardst nodig hebben.

Onze koers is helder: blijven bouwen voor de starters en de middenklasse. Met het Parkhavenplan zetten we een grote stap in de goede richting. De Rotterdamse VVD durft gouden kansen zoals de Parkhaven wel te pakken, in tegenstelling tot andere partijen in de Rotterdamse raad. Wij treuzelen niet en pakken door. En staan zij aan zij met iedere Rotterdammer die hier gewoon wil wonen.

 

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van de Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners. 

 

Delfshaven Centrum Bouwen voor starters Pascal Lansink-Bastemeijer
WORD VVD'ER