zoeken
Nieuws

Verkeersveiligheid beter geregeld met zichtbare oversteekplaatsen

19 maart 2021
detail iamge

De Rotterdamse VVD zet al jaren in op het verbeteren van verkeersveiligheid, zeker voor de kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen en ouderen. Onze inzet is om elke Rotterdammer veilig over te laten steken door de zichtbaarheid van zebrapaden met kleine, slimme ingrepen te vergroten. Zodat we samen zorgen voor minder verkeersslachtoffers.

Zeker in de wintermaanden gebeuren te vaak ongelukken rondom zebrapaden. In sommige gebieden maken veel kinderen dagelijks gebruik van zebrapaden als ze van of naar school gaan. “Dan wil je gewoon dat kinderen zichtbaar en veilig kunnen oversteken.” zegt gemeenteraadslid Dieke van Groningen. Veel Rotterdamse ouders ervaren de route naar school als onveilig en zouden willen dat de oversteekplaatsen op de route naar school veilig en zichtbaar zijn.

In Kralingen-Oost liggen drie basisscholen dichtbij elkaar waarbij kinderen dagelijks de drukke Oude Dijk moeten oversteken om veilig van en naar school te komen. Datzelfde geldt voor Reyeroord waar rondom de Herenoord zich ook meerdere scholen bevinden. “Een veilige looproute naar school via zichtbare zebrapaden kan bijdragen aan een verbetering van de verkeersveiligheid, zeker in de donkere maanden van het jaar” stelt Van Groningen.

Haar voorstel is aangezien zebrapaden zeker in de wintermaanden minder goed zichtbaar blijken deze zichtbaarheid te verbeteren met glow in the dark verf, fluorescerende borden met lampjes en fluorescerende omhulsels (zoals in Capelle ad IJssel).

 

Van Groningen wil dat in samenwerking met Rotterdam Loopt 2025 onderzocht gaat worden op welke plekken er veilige schoolroutes in een gebied of tussen scholen gecreëerd kunnen worden door zichtbare (fluorescerende) oversteekplaatsen en met welke plekken de wethouder dan als eerste aan de slag gaat.

 

Wat Dieke van Groningen betreft pakken we de Oude Dijk als eerste aan, want de bewoners daar vragen aan lange tijd om een zichtbaarder zebrapad!
Doorrijden Dieke van Groningen
WORD VVD'ER